Безпечні іграшки

12.12.2013 16:40

 

БЕЗПЕЧНІ ІГРАШКИ

 

Важливість іграшки для розвитку малюка важко переоцінити. адже саме іграшка є носієм тих способів дії, які має засвоїти дитина в певному віці. Але іноді вона може зашкодити здоров’ю дитини, навіть, її життю. Наявність гострих кутів, дрібних деталей, які можна проковтнути, сильного неприємного запаху – це зовсім невеликий перелік властивостей, якими наділена значна кількість іграшок, якими бавляться діти. Небезпечними  для психіки дитини є іграшки, що провокують жорстокість, насилля, ранні сексуальні прояви.  Тому при устаткуванні ігрових осередків дотримуємось принципу «краще менше, але якісні та безпечні».

  Іграшки входять до переліку товарів, які підлягають обов’язковій сертифікації. Тому при облаштуванні ігрових осередків звертаємо увагу на безпечність і якість іграшок. Іграшки вітчизняного виробництва, в основному сертифіковані, чого не скажеш про імпортні. Нажаль, нормативно-правова база в Україні не передбачає контролю безпечності імпортних іграшок, які заполонили ринок. Саме тому на педагогів покладається відповідальність за їх підбір. При купівлі звертаємо увагу на упаковку, а саме на наявність знаків відповідності.

— знак відповідності обов’язковим вимогам. Він говорить про те, що іграшка пройшла ряд необхідних випробувань на безпечність. Проте, він ще не є гарантом безпеки для кожної дитини усіх вікових категорій.

— вказує на вік дитини, для якої іграшка може бути небезпечною у зв’язку з її конструкційними особливостями та експлуатаційними характеристиками. Окрім знака, зазвичай, вказується конкретна вимога безпеки по експлуатації іграшки. Наприклад, «Використовувати під наглядом дорослих», «Промити мильним розчином» тощо. В Україні цей інформаційний знак було введено стандартом ДСТУ ISO 8124-1-2003.

— цей знак на своїх іграшках ставлять виробники ЄС, щоб показати, що продукція виготовлена у відповідності з вимогами директиви про безпеку іграшок. Він є додатковим і не являється позначкою якості чи безпеки. Проте, саме цей інформаційний знак є, свого роду, паспортом для іграшки і забезпечує її вільне перевезення по Європейському Союзу.

— «Знак Лева», розроблений Британською Асоціацією Ігор та Хобі, вказує саме на якість та безпеку іграшки. Він призначений безпосередньо для споживачів і є гарантом того, що виробник дотримався при виробництві усіх правил безпеки іграшки.

— «Підтверджений Знак Лева» свідчить про те, що іграшка пройшла тести на Стандарт Безпечності Іграшки, які містять досить жорсткі вимоги до іграшок.

  Діти старшого дошкільного віку привчаються  розрізняти знаки відповідності обов’язковим вимогам та «знаки Лева» та відшукувати їх на упаковці з іграшками.