Мітинг памяті у селі Гута

08.03.2016 12:52

8 березня 2016 року учні Слоутського НВК разом з директором Андрієм Петровичем Гриценком та практичним психологом Ігорем Івановичем Колодочкою взяли участь у мітингу-реквіємі з нагоди 74-х роковин трагедії на місці спаленого села Гута раніше Землянківської, а нині Березівської сільської ради. 

Також тут зібралися сьогоднішні і колишні жителі Землянківської сільської ради, ветерани, керівництво району, громадськість, учні Березівського та Шевченківського НВК і всі небайдужі до історичної минувшини нашого краю, хто свято береже в своєму серці пам'ять.

Про героїчний подвиг жителів Гути, а також села Каплиця та хутора Теребеньки, яких за допомогу партизанам було спалено і вбито, про невмирущу пам'ять земляків говорили у своїх виступах Землянківський сільський голова Ольга Кугат, голова Березівської обєднаної територіальної громади Надія Артеменко, колишній житель села Гута, чиї рідні постраждали від фашистської розправи, Григорій Савощенко, Віктор Московченко.   

На плитах біля відновленого обеліску в центрі села читаємо прізвища невинно загиблих: Бондаренко – 15 загиблих мали таке прізвище, Середній – 37 прізвищ на плитах, Середа –12 , Халупенко – 15, Антоненко – 6... Усіх – понад двохсот. Вічна пам'ять!

І лягають до підніжжя пам'ятника вінки і живі квіти як данина світлій пам'яті про загиблих гутян і всіх, хто поклав своє життя на наше майбутнє.