Наш вихователь на вчеукраїнському тренінгу

05.04.2016 18:54

1 квітня 2016 року вихователь ДНЗ "Волошка" Слоутського НВК Олена Костянтинівна Довгопола  взяла участь у навчальному тренінгу за українсько-шведським проектом "Освіта для сталого розвитку в дії”. 

На тренінгу вона отримали знання з  методики викладання нового курсу для дітей "Дошкільнятам — освіту для сталого розвитку”, який невдовзі планують ввести у місцевих садочках. 

Дошкільнята Глухова навчатимуться заощаджувати ресурси та вести сталий (екодружній) стиль життя

 Підготовку пройшли 20 педагогів. Навчання проводили тренери проекту "Освіта для сталого розвитку в дії” з м. Києва. По всій  Україні до програми нового курсу долучились вже більше 450 дошкільних закладів у 14 областях України. На спеціальних заняттях діти навчаються, як бути екодружніми та дбайливими господарями й господарками.

Навчальна програма "Дошкільнятам — освіту для сталого розвитку” отримала гриф Міністерства освіти України. За словами авторів-розробників, Олени Пометун і Наталії Гавриш, зараз вона набуває все більшої популярності, оскільки після занять батьки й вихователі одразу бачать позитивні зміни у поведінці дітей не лише щодо ресурсозбереження, а й у спілкуванні з однолітками і дорослими. Крім того, дитячим садкам зручно працювати за новою програмою, оскільки вона легко поєднується з будь-якою із п’яти чинних державних програм для дошкільних закладів.
Розповідає координатор проекту, яка проводила підготовку педагогів, Ірина Баранова: "Курс "Дошкільнятам — освіту для сталого розвитку” наскрізь практичний. Він складається з трьох тем: спілкування, ресурси, подарунки природи. На кожну з тем пропонуються моделі поведінки, що діти повторюють продовж двох тижнів і в дитсадочку, і вдома для закріплення раціональної звички. Наприклад, закручую кран, коли чищу зуби, бережу навіть клаптик паперу, вимикаю після себе світло, ремонтую іграшки та інші. Усі дії продумані так, що малеча може їх виконувати навіть без допомоги батьків. Пояснюємо дітям, що кожному із них під силу змінювати щось на краще навіть на своєму маленькому рівні: "Тисячі таких, як ви, зараз просто закручують кран, а між тим — дійсно рятують планету”. Програма орієнтована на поступову зміну стилю життя не лише дітей, а й усієї родини”.

Дошкільнята Глухова навчатимуться заощаджувати ресурси та вести сталий (екодружній) стиль життя


"З цікавих відгуків вихователів і методистів після тренінгу: "Отримали новий погляд на мету освіти взагалі. — розповідає Олена Харченко, тренер проекту. — У підсумкових анкетах майже всі педагоги підтримали розповсюдження програми й хочуть викладати нові заняття у своїх дитсадочках”. 

З методичним посібником для вихователів та дидактичними матеріалами, з якими працюватимуть дитсадки, можна безкоштовно ознайомитися онлайн на сайті проекту www.esd.org.ua.