Психологічний супровід становлення підлітка

10.10.2013 17:45

Важливим аспектом роботи практичного психолога з підлітками є запобігання появі відхилень у їхній поведінці. Для цього фахівець має правильно організувати профілактично-корекційну роботу з підлітками групи ризику.  

На різних етапах дорослішання діти стикаються з поразками, невдачами. Зазвичай вони не вміють програвати, оскільки дорослі налаштовують їх лише на перемогу. У такому разі навіть незначна невдача для дитини може перетворитися на проблему. Публікація«Навчаємо дитину програвати» дає відповіді на запитання «Як виховувати в дитини вміння працювати над власними невдачами, самовдосконалюватися й адекватно реагувати на поразки?». Також у ній вміщено «Поради батькам щодо оволодіння дітей навичками адекватного реагування на ситуацію успіх/неуспіху» і анкету для батьків «Чи вміє ваша дитина гідно програвати?».

Словосполучення «самотність дитини» певною мірою є поєднанням непоєднуваного, адже дитина включена в систему взаємин із соціумом задовго до народження — через нерозривний зв’язок із матір’ю. Без нього вона буквально приречена на невиживання. Про витоки і причини дитячої самотності читайте у статті «Самотність дитини: парадокс чи реалії».

Одним із пріоритетних завдань сучасної освіти є виховання соціально зорієнтованої особистості, що передбачає підвищення комунікативної компетентності самих педагогів. Насамперед вони мають бути обізнаними із сучасними психологічними техніками та прийомами саморегулювання емоційних станів під час міжособистісної комунікації. У статті «Підвищуємо комунікативну компетентність педагогів» розкрито методи ефективного спілкування, психологічні техніки та прийоми саморегулювання емоційних станів. Також подано семінар-практикум для педагогів «Комунікативна компетентність педагога».

Аналізування професійного досвіду сприяє усвідомленню фахівцем своїх здобутків, а також причин допущених помилок, що дає змогу уникати їх у майбутньому. Водночас усвідомлення власного досвіду сприяє професійному зростанню практичного психолога. Ефективною формою самоаналізування діяльності є написання статті для фахового видання.