Слоутській школі - 145 років

07.07.2013 18:15

В 1868 році в Слоуті відкривається земська школа. Її приміщення знаходилось біля сучасної церкви – в центрі села на сучасній вулиці Леніна. Старі люди згадують що біля школи  ріс великий кущ бузку. Цей одноповерховий будинок першої Слоутської школи був розібраний вже в 60-х роках минулого століття. При будівництві нової церкви кущ бузку було вирішено прибрати. Зараз ця територія благоустроєна.

В першій слоутській школі в 1889 році навчалось 136 хлопчиків та 16 дівчаток. В школі було три класи.

 За штатом було передбачено два вчителі. Згідно історичних даних, що знаходяться в фондах Слоутскього краєзнавчого музею, їм виплачувалось з бюджету земства 280 рублів на рік. Помічник вчителя працював з окладом - 120 рублів.   Законовчитель, що навчав слоутських дітлахів Закону Божому  отримував - 60 руб. Першим вчителем був Григорій Петрович Воробей.

 Крім цього учні оплачували своє навчання - від 10 копійок до 1 рублів в рік. Освіта розвивалась. Діти потребували додаткових знань. Тому в 1889 році в нашому селі була заснована публічна бібліотека.

Довгий час всі слоутські діти навчались в цій невеличкій будівлі.

Після революцій початку 20-го століття нова влада більш ґрунтовно почала ставитись до освіти своїх людей. Росло і збільшувалось наше село, сьааало більше молоді. Слоутчани потребували великої будівлі школи. На початку 1920-х років по сучасній вулиці Леніна, якраз навпроти першої земської школи було побудовано нову двоповерхову будівлю школи.

Вважалось, що на Глухівщині це була одна з найбільших шкіл, з’явились майстерні, спортивні майданчики, шкільний город, гарний парк.

З 1929 року, в будівлі школи кожного літа розташовувався міжшкільний районний табір. В будівлі земської школи були квартири для вчителів.

І в воєнний час і в післявоєнні роки навчались в цій будівлі слоутські діти.

В 50-60-х роках минулого століття в слоутському колгоспі імені Чапаєва, що очолював Василь Акимович Овсієнко, було запроваджено економічний госпрозрахунок. Почала розвиватись соціальна сфера, росли доходи слоутчан. В цей час кількість дітей стала більшою за півтисячі учнів. Старе приміщення вже не могло вмістити всіх слоутських учнів.  Тому навчання велось в дві зміни. Тут же в приміщенні працювала вечірня середня школа.

Ситуація змінилась в 1967 році. За кошти колгоспу була побудована нова сучасна триповерхова цегляна споруда середньої школи. Приміщення вже старої двопорхової було перепрофільовано під колгоспний дитячий садок «Волошка». До того діти дошкільного віку виховувались  в двох яслах – садках, що знаходились на тероитрії села в звичайних сільскизх хатах.

Урочисте відкритття нової триповерхової школи відбулось 31 серпня 1968 року 

Приміщення сучасної школи розраховане на 640 місць. Одночасно побудували сучасні слюсарну та столярну майстерні та гаражі. В 1971 році для молодих фахівців, що масово прибували в нову школу було побудовано двоповерховий 16-квартирний цегляний будинок.

В 1982 році було відкрито перший в районі спец-клас по вивченню автомобілів, тракторів та правил дорожнього руху. 

Вперше в районі Слоутська школа була газифіковано. Ця знаменна подія відбулась в 1999 році.

В 2002 році Слоутська загальноосвітня  школа І – ІІІ ступенів першою в районі отримала новий статус – навчально – виховний комплекс; загальноосвітня  школа І – ІІІ ступенів,  дошкільний навчальний заклад