Цікаве хоббі Тетяни Василівни Левченко

03.05.2016 10:00
У колишнього шкільного вчителя географії Слоутського НВК Тетяни Василівни Левченко вельми рідкісне хобі - різьблення по шкаралупі яєць
  Цим заняттям Тетяна Левченко захопилася чотири роки тому.
  - Спочатку просто розмальовувала гусячі яйця, а одного разу напередодні Великодня вирішила вивчити нову техніку різьблення на шкаралупі. Якщо чесно, прийшла в захват від цієї мереживної краси. Купила необхідні інструменти і, затамувавши подих, взялася вирізати візерунки. 
Знаєте, вийшло, - згадує Тетяна Василівна. - Потім син виставив мої роботи в Інтернет і несподівано надійшло замовлення з Швейцарії на виготовлення ста сувенірних яєць. На сьогоднішній день мої роботи вже є в Болгарії, в Москві в храмі святої Матрони, в природничому музеї під відкритим небом в Ясногородці.
  За словами майстрині, створювати красу можна на будь-який шкаралупі: курячої, качиної, навіть страусиної - у неї зараз в розробці дев'ять таких яєць. Але найміцніша гусяча - менше ймовірності, що вона розвалиться під час роботи.
СЕКРЕТИ ТЕХНОЛОГІЇ
  Перед тим, як приступити до різьби, слоутчанка видуває вміст яйця, промиває його під струменем води, сушить і ґрунтує спеціальним розчином.
- Коли наклеєна іконка, перенесений візерунок, приступаю до процесу різьблення за допомогою гравіювання машинки. Різьба по шкаралупі - процес такий же тонкий і копіткий, як і робота ювеліра. Щоб перетворити одну заготовку в ажурне твір, знадобиться приблизно три-чотири дні, - розкриває технологічні секрети Тетяна Василівна. - Підставки для виробів заготовлюю дерев'яні або роблю з алчевського гіпсу, який купую в Києві. А якщо вставити в підставки світлодіоди різних кольорів, то виходять ажурні світильники.
 
  - Вважаю, що головне призначення моїх робіт - дарувати радість людям, - каже наша героїня.
  Кожна зі створених Тетяною Василівною робіт - це не просто краса і витонченість, а й глибокий сенс, зашифрований у власному неповторному візерунку. Скільки крашанок зробила, навіть не рахувала - багато що йде на подарунки рідним, друзям, знайомим.
  До речі, різьблення - не єдине її хобі.
  - Захоплююся в'язанням, вишивкою, макраме, виготовленням прикрас, кулонів, деревець з бісеру і насіння акації, картин з пір'я, соломки і навіть з риб'ячих кісточок, - розповідає майстриня. - У мене є мрія: за допомогою рукоділля побувати в різних країнах, взяти участь в виставках, майстер-класах. Думаю, що все ще попереду!
Побажаємо успіхів нашій вчительці. 
Стаття "Неделя" (квітень 2016 р.) gazeta-nedelya.info/news/item/4951-khrupkoe-iskusstvo