Вивчаємо, шануємо, бережемо!

10.11.2015 15:46

Саме під таким гаслом у Слоутському НВК пройшов тиждень української мови, присвячений Дню української писемності та мови, який ми святкуємо 9 листопада.Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу — скарбом, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє.

Зародившись десь на світанні суспільного слов’янського життя, наша мова перенесла страшні лихоліття, тортури, пережила утиски Польщі, Москви, але, перегорівши, дійшла до нас свіжою, мужньою, незаплямованою, справді щирослов’янською мовою.

Розпочався тиждень з урочистої лінійки, на якій учні 9 класу згадали тих, хто стояв біля витоків нашої мови. Нестор-літописець, І.Вишенський, Г.Сковорода,  І.Котляревський, Г. Квітка-Основ'яненко , Т.Шевченко, І.Франко …  Велети літератури, їх внесок  до скарбниці української культури неоціненний.

Протягом тижня було проведено ряд цікавих та змістовних заходів. Учні  п’ятого та шостого  класів ознайомилися з історією письма, сьомого та восьмого  - відвідали бібліотечний урок, присвячений сучасним митцям українського слова,  учні дев'ятого , одинадцятого  класів були учасниками мовної конференції «Від давнини до сьогодення». На завершення тижня відбулося загальношкільне свято.  Учні читали поезію, співали пісні, переглянули   фільм «Велети духу і слави. Преподобний Нестор». Вихованці фольклорного гуртка (керівник О. П. Лихошапка) представили уривок з п’єси-казки на сучасний лад за мотивами народної казки «Дідова і бабина дочка».

Маємо надію, що всі ми  перейматимемось  високим патріотичним духом рідного слова, відчуватимемо  великі принади рідної мови  те тільки у дні свята, а й у повсякденному житті.

Більше ФОТО vk.com/album-57555412_223446467