Зустріч з Олімпійським чемпіоном О. Шапаренком

10.09.2015 15:56

У четевер 10 вересня 2015 року в рамках Тижня фізичної культури та спорту відбулась зустріч з дво-кратним олімпійським чемпіоном Олександром Максимовичем Шапаренком. 

Діти 1-5 класів зустріли такого почесного гостя ще на ганку школи. Учні 4-5 класів розповіли Олександру Матвійовичу про нашу школу та побажали у віршах здоровя та успіхів. Пятикласниця Ангеліна Ляшко заспівала пісню "Я бажаю вам добра".  Потім всі учасники цього дійства сфотагрувались на память.

Гості, а це крім спортсмена, перший заступник голови Глухівської РДА Володимир Григорович Картавий та Слоутський сільський голова Галина Василівна Прилуцька, переглянули виставку про відомого спортсмен та Олімпійський рух. 

Сама зустріч з відомим спорстменом відбулась в методичному кабінеті НВК. На неї прийшли вчителі та учні 5-11 класів. Також в гості приїхали кращі спортсмени Березівського НВК.

Вчитель фізичної культури НВК Віктор Миколайович Шевченко та інформатики Максим Юрійович Худан представили гостям на екрані слайди та фото про спортивне життя слоутських школярів. 

Сам Олександр Максимович побажав учням постійно ставити перед собою мрії, адже вони обовязково реалізовувуються. Це досвід його життя. Учні із захопленням слухали про перемогу на Олімпіадах 1968 та 1972 років у Мехіко та Мюнхені. 26-річним О.Шапаренко став двократним олімпійським чемпіоном. Шановний гість відповів на  численні запитання про режим дня спортсмена, його сімю та карєру спортсмена.  

Журналіст газет "Сумщина" та "Урядовий курєр" Олександр Васильович Вертіль також розповів про цікаві факти з біографії спорсмена. Незабаром вийде книга про нашого славного земляка  "На гребні слави".  Сам спортсмен, ще у 1987 році написав книгу 

Далі гості відвідали музей спортивної слави села Слоут, де екскурсію провів його засновник Олександр Якович Левченко. 

Олекса́ндр Макси́мович Шапаре́нко народився 16 лютого 1946 р. у с. Степанівка. Він виступав  на трьох олімпіадах. 

У 1968 р. Мехико він завоював золото в двійці на дистанції 1000 метрів та срібло в одиночці. На мюнхенській Олімпіаді Шапаренко здобув золоту медаль в одиночці знову ж на дистанції в 1000 метрів. На монреальській Олімпіаді завершив перегони п'ятим.

Указом Президента України «Про відзначення державними нагородами України чемпіонів та призерів Олімпійських ігор, тренерів та організаторів спортивного руху» N 1078/2002, 29.11.2002, За значний особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в Україні, досягнення найвищих спортивних результатів на Олімпійських іграх постановлено: Нагородити орденом «За заслуги» III ступеня ШАПАРЕНКА Олександра Максимовича — дворазового чемпіона та срібного призера з веслування на байдарках і каное.

Указом Президента України «Про відзначення державними нагородами України» № 755/2012 від 25.12.2012 за вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію фізичної культури і спорту, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 60-річчя участі українських спортсменів в Олімпійських іграх постановлено: Нагородити орденом «За заслуги» II ступеня ШАПАРЕНКА Олександра Максимовича — дворазового чемпіона та срібного призера з веслування на байдарках і каное.